Kultur

Museer vil bruge årets tv-julekalender til at gøre børn klogere på jul i gamle dage

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Museum Odense og Frilandsmuseet er gået sammen med DR Lær om at udvikle læringstilbud for skoleelever i forbindelse med årets julekalender Julehjertets Hemmelighed. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Med en række nye undervisningstilbud, der tager udgangspunkt i DRs nye julekalender Julehjertets Hemmelighed, vil Frilandsmuseet, Museum Odense og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum gøre skoleelever klogere på julens historie. 

Frilandsmuseet, Museum Odense, Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og DR Lær er gået sammen om at udvikle læringstilbud på de tre museer, så børn og barnlige sjæle kan opleve magien fra julekalenderen og samtidig blive klogere på julens kulturhistorie – både ude på hvert af de tre museer og hjemmefra via skærmen på DR Lær.

”For mange mennesker sammenknyttes julehygge og danmarkshistorie i julekalenderformatet. Vi er en række kulturhistoriske museer, der har spillet en stor rolle i udviklingen og optagelserne af Julehjertets Hemmelighed, så det er oplagt for os, at vi inviterer skoleklasser på besøg i julemåneden og bruger julekalenderen til at fortælle eleverne om den kulturhistorie, der ligger bag fiktionen,” forklarer Helle Ingerslev Kristensen, der er museumsinspektør for børn og unge på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. 

Undervisningstilbuddene kan bruges af skoler i hele december, og selvom de er målrettet skoleklasser i indskolingen og på mellemtrinnet, kan familier på museumsbesøg også have glæde af flere af tilbuddene i løbet af julemåneden, hvor museerne byder på forskellige juleaktiviteter. Tilbuddene er udviklet, så det ikke er nødvendigt at følge med i julekalenderen for at deltage. 

Den gamle danske jul på museum 

Julehjertets Hemmelighed foregår sidst i 1800-tallet og følger livet for både landsbyboere, herskab og tjenestefolk ved herregården Lindestrupgård. Den snart 13-årige Karen skal begynde at tjene som stuepige på den nærliggende herregård. Men pludselig begynder alverdens mystiske ting og ulykker  at ske på herregården. Det er denne spændende fortælling i  julekalenderen, der bliver springbræt til fortællingen om jul i gamle  dage på museerne, overinspektør på Museum Odense, Mette Staursbøl, fortæller: 

”I Den Fynske Landsby har vi længe drømt om at sætte fokus på den gamle danske jul i 1800-tallet, så det er en stor gave, at vi nu i forbindelse med julekalenderen, kan få lov til at dele vores fælles historie med både Frilandsmuseet og Gammel Estrup – og ikke mindst skoleelever fra hele Danmark, når Julehjertets Hemmelighed får premiere,” siger hun, og det suppleres af Inge-Mette Petersen, der er undervisningsansvarlig på Frilandsmuseet, hvor man har tradition for at vise, hvordan man holdt jul på landet førhen:

”Julen var vigtig for både den rige og den fattige på landet, og forberedelserne til julen startede allerede i november. Netop dette er også en del af Julehjertets hemmelighed, og vi ser frem til at vise det for både børn og voksne i de fire adventsweekender og i vores juleundervisning op til jul.” 

På Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har man også fokus på både høj og lav, når jul for herskab og tjenestefolk er i fokus, og børn inviteres med på opdagelse i herregårdens julepyntede sale og  gemakker, hvor de skal lære om sammenhængen mellem de klassiske danske juletraditioner og herregårdenes historie: 

”For de ansatte på herregårdene var julen en meget travl tid, for  der skulle steges, bages og vaskes, så alt stod funklende til de mange gæster, som var på herregården julen over. Vi er på Gammel Estrup  begejstrede over at den gamle herregårdsjul nu kommer ud til alle danske børn via Julehjertets Hemmelighed,” siger museumsinspektør Helle  Ingerslev Kristensen. 

Jul bag skærmen 

Hos DR Lær er der mulighed for at arbejde med tematikkerne fra  

Julehjertets Hemmelighed online i klasselokaler landet over, og de digitale oplevelser får et boost, når man også kan komme ud på museerne og opleve julens kulturhistorie i virkeligheden: ”Julekalenderen giver i år børn i Danmark en mulighed for at opleve 1800-tallet igennem den spændende historie om Julehjertets Hemmelighed. DR Lær er stolt af i samarbejde med museer landet over at give dybde og bredde til børnenes oplevelse af den danske kulturhistorie med læringsmateriale,” siger redaktør fra DR, B&U Johanne Bagge og forklarer, at læringsmaterialet fra DR Lær kan benyttes alene i klasselokalerne men med fordel kan suppleres med et besøg i enten Den Fynske Landsby, på Frilandsmuseet eller på Gammel Estrup. 

Kommentarer