Erhverv

DI: Odense rykker den forkerte vej med erhvervsvenlighed

Odense Kommune falder to pladser og er nu nr. 74 i Dansk Industris årlige undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed, som netop offentliggjort.

Den lokale infrastruktur er en stor akilleshæl i Odense. Her rækker de lokale virksomheders bedømmelse kun til en placering som nr. 76. Det samme er tilfældet med virksomhedernes  adgang til kvalificeret arbejdskraft  (nr. 76) og virksomhedernes vurdering af den overordnede erhvervsvenlighed (nr. 74). Også brugen af private leverandører kunne være bedre (nr. 80 på landsplan).

Blandt de 4 store byer i landet er Odense på tredjepladsen, mens Aalborg (54) og Aarhus (69) er bedre placeret og kun København (86) halter endnu mere bagefter.

– Det er ærgerligt, at Odense Kommune ikke er i stand til samlet at rykke fremad på erhvervsvenligheden. Der er tydeligvis noget at hente i infrastruktur, arbejdskraft, brug af private leverandører og information og dialog med virksomhederne. Næste år er dækningsafgiften væk, og forhåbentligt vil den gode dialog, vi har med Odense Kommune, også kunne flytte Odense i den rigtige retning, siger formanden for DI Fyn, adm. direktør Poul Strandmark, Bluepack A/S.

Nordfyn er fynsk mester

Nordfyns Kommune er tilbage i top 10 på landsplan og en sikker fynsk mester i DI’s undersøgelse. Når man kigger på alle fynske kommuner under ét, holder de lige præcist status quo i bedømmelsen af erhvervsvenlighed i år sammenlignet med sidste år.

– Det er dejligt at se, at Nordfyns Kommune er tilbage i top ti og for andet år i træk er blevet fynsk mester i erhvervsvenlighed. Oveni den flotte placering er Nordfyns Kommune også danmarksmester, når det handler om brug af private leverandører. Sammen med en flot fremgang for Svendborg Kommune, som nu er nr. 36 og har overhalet Nyborg, er det solstrålehistorierne fra Fyn, siger Poul Strandmark. 

Nordfyns og Svendborg kommuner ligger også i top 10 målt på sagsbehandling og information og dialog med kommunen. Ingen andre fynske kommuner opnår at komme i top 10 i en af de 10 kategorier.

Faaborg-Midtfyn fortsætter fremgangen fra sidste år, mens Assens er faldet en smule, og Nyborg nu er rykket væk fra den bedste tredjedel og nu tredjebedst  på Fyn. I forhold til de tre andre store byer, Aalborg, Aarhus og København er kun København dårligere end Odense. Kerteminde får igen-igen hug og er nu nr. 91 ud af 93 deltagende kommuner. Gennemsnitligt set har de fynske kommuner størst udfordring med ”Arbejdskraft” og ”Infrastruktur”.

Udfordringer med arbejdskraft

– Det er også super godt gået af Svendborg Kommune at fortsætte fremgangen fra sidste år, og kommunen er nu nr. 2 i vores område, siger Poul Strandmark.

– Men når vi kigger på emner som adgang til kvalificeret arbejdskraft eller ønsker om en bedre infrastruktur, oplever virksomhederne fortsat store udfordringer på hele Fyn.

– Det har vi talt om og drøftet, før coronaen ramte os, og det skal vi så fortsætte med også i den kommende tid. Jeg håber, at vi i år også kan få fokus på mange andre af virksomhedernes rammevilkår og få hørt mere om, hvad vores politikere har på hylderne, når vi skal til kommunalvalg til november.

– Det er afgørende for udviklingen på Fyn, at vi har erhvervsvenlige og serviceorienterede kommuner, så vi kan fastholde og udvikle og tiltrække nye virksomheder. Virksomhederne er fundamentet for arbejdspladser og dermed også indtægter til kommunerne til borgernes velfærd. Vi er nødt til at få fundamentet til at fungere bedre på erhvervsområdet, siger Poul Strandmark.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2021

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk, DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
  • 7770 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kommentarer