Kultur og events

99 nyskrevne skuespil dystede om 100.000 kr.

Forestillingen Svink blev opført sammen med 31 andre korte skuespil, da DATS i 2018 afholdt shortplay festival i Ryslinge på Midtfyn. Nu er der 10 nyskrevne shortplays på vej ud til de danske amatørscener. Arkivfoto: Axel Gadegaard.

Skrivelysten blandt danske teater-interesserede er stor. Det måtte dommerne sande, da landsorganisationen for dansk amatørteater, DATS, udskrev en skrivekonkurrence i oktober måned. Hele 99 flotte forslag blev tilmeldt konkurrencen.

– Vi havde håbet på, at der ville komme måske 20 forslag, så vi er ovenud begejstrede, siger Pia Longet, generalsekretær i DATS. – At vi skulle få 99 nyskrevne spil ind, havde vi aldrig drømt om.

De nyskrevne skuespil er såkaldte shortplays. Det vil sige skuespil, med alt det indhold, sådan et skal have, men med en maksimal varighed på 15 minutter.

– Man skal være både velskrivende og meget kreativ for at få både intro, handling, højdepunkt og afslutning ind på blot et kvarter, men det hele skal være der, for at det er et rigtigt shortplay, fortæller Pia Longet. – Der er virkelig mange gode imellem de 99 forslag, så vi kan kun sige en ting, om de evner, der er rundt i Danmark: Det er imponerende!

Af de 99 indsendte stykker har dommerpanelet udvalgt 10 vindere, som honoreres med hver 10.000 kroner.

Det er så meningen, at de nye, korte skuespil skal ud og leve hos de mange teaterforeninger og – grupper, som er medlem hos DATS.

– Shortplay er spændende og udfordrende at arbejde med, understreger Pia Longet. – Når historien skal fortælles rigtig på den korte tid, så kræver det også meget af skuespillere og instruktør. Bliver det gjort rigtigt, så er det både lærerigt og spændende at være tilskuer til også – ofte vælger en gruppe at sætte flere shortplays op, og man kan så eksempelvis opleve 4 skuespil på en time, og det er altid spil, som giver stof til eftertanke og gode oplevelser.

Især i amatørteatrets verden er der gode muligheder for at arbejde med genren, fordi entreindtægten ikke skal udgøre en levevej for nogen

– Ordet amatør betyder jo blot, at man ikke får penge for sit arbejde, understreger Pia Longet. – Det betyder absolut ikke, at man er dårlig til det, man laver.

DATS har udskrevet shortplay-konkurrencen og sat nye skuespil på plakaten i anledning af fejringen af Dansk Teater 300 År.

Den 23. september 2022 er det nemlig præcis 300 år siden, der for første gang officielt blev spillet teater på dansk og jubilæet fejres af alle lige fra den mindste amatørscene til de største teatre i Danmark og mange andre.

– Vi satser på, at mange DATS-medlemmer landet over vil være med på idéen og opføre nogle af de nye shortplays og byde deres lokalområde på åbent hus i det, vi kalder ”SHORTPLAY-DAYS”, slutter Pia Longet.

– Fejringen løber fra september til december 2022 hvor målet er, at danskerne skal opleve mere teater end nogensinde før.

De nyskrevne skuespil handler om alt lige fra jalousi, mord, vasketøj og tilgivelse til luftfart, racisme og kampen mod ens egen dårlige samvittighed.

De 10 vinder-shortplays i vilkårlig rækkefølge:

I Skoven af Marie Markvard Andersen

Ud af Skyerne af William Halken

Jeg Får Hunden af Cathrine Fjord

Vi Vokser Ikke Ind i Himlen af Helene Hecquet

Hvad Jeg Lærte af Et Blad af Mia Juhl

Jeg Giver Svar i Morgen af Henriette Wisti Skovrup

Spring! Af Brian Wind-Hansen

I Virkeligheden af Lotte Kjærup

Aktivering af Niclas Johansen

Pöjkvän af Christoffer Sjørslev Ankersen

Kommentarer